Flutter Nedir?

  • Konbuyu başlatan muhammetali
  • Başlangıç tarihi
Hoşgeldiniz
Çözümler ve hizmetlerimizden yararlanmak için kayıt olabilirsiniz.
Kayıt Ol
Pandemiden sonraki dönemde mobil uygulama geliştirmenin önemi geçtiğimiz yıllara göre çok fazla artış gösterdi. Mobil uygulama geliştirme dediğimizde akla ilk gelen IOS ve Android işletim sistemleridir.

Mobil uygulama geliştirmek isteyenler için birçok alternatif var. Bu yazımızda Google’nin 2017 yılında duyurmuş olduğu ve tüm dünyada mobil geliştirciler tarafından kullanılan ve popülerliği giderek artan Flutter teknolojisini anlatacağız.

Flutter Nedir?​

images.png
Flutter, Google tarafından inşaa edilen ve Mayıs 2017'de yayınlanan ücretsiz ve açık kaynak kodlu, mobil, web ve masaüstü uygulamaları geliştirmek için Dart tabanlı bir mobil UI frameworktür.


Flutter çapraz bir platformdur, yazılan kodlar derlendiği zaman hem Android hemde IOS cihazlarda çalıştırılabilir.

Flutter iki ana parçadan meydana geliyor;


1. SDK (Yazılım Geliştirme Kiti) : Uygulamalarınızı daha kolay geliştirebilmeniz bir çok widgeti hizmetinize sunar. SDK frameworkte IOS ve Android adında iki tane klasör oluşturur ve kodları her iki platform için ayrı ayrı derme yapar. Android için ayrı, IOS için ayrı ayar yapmamıza olanak sağlar (Native).
2. Framework (Çeşitli UI ve kütüphaneler) : Yazılım geliştirme aşamasında kullandığımız UI bileşenleri (buttonlar, inputlar, listeleme elemanları v.b.). Tamamen özelleştirilebilir ve esnek yapıları olan bileşenleri projenize özgün bir şekilde konumlandırabilirsiniz.

Flutter geliştirme yapabilmek için Dart dilini kullanır. Dil Google tarafından Ekim 2011'de yapılmış ve sık sık güncellenerek, son teknolojilere hızla ayak uydurabilmektedir.

Flutter hakkında daha detaylı bilgi almak için,

Dart Programlama Dili

Hot Reload özelliği ile kod üzerinde yapılan değişiklikleri saniyeler içerisinde emulator veya gerçek cihazlarda test etmenizi sağlar. Bu özellik yazılım geliştirme sürecince büyük bir kolaylık ve hız sağlar.

Her uygulamada bir main () fonksiyonu bulunur ve geri dönüş değeri olmadığını belirtmek için void değerini kullanır.

Yapı olarak Java dili il birçok benzerlikleri vardır.

Neden Flutter Öğrenmek Gerekir?​


Flutter'i diğer mobil uygulama geliştirme dillerinden ayıran en büyük özelliği performasıdır.

1. Kolay Öğrenilebilir

Flutter modüler ve pattern yapıları ile kolay okunabilirlik sağlar. OOP standarlarına göre kodlama yapmaya olanak sağlar.

2. Üretkenliği Artırır

Hot-Reload özelliği sayesinde kodlama üzerinde yapılan değişiklik ve düzeltmeleri anında uygulamanızda görebilirsiniz. Bu özellik yazılım geliştirme sürecini ciddi şekilde hızlandırır ve üretkenliğinizi arttırır.

3. Girişimciler İçin İdealdir

Projelerinizi veya fikirlerinizi yatırımcılara hızlıca gösterbileceğiniz bir teknolojidir.

Flutter​


Flutter'i diğer dillerden ayıran 4 önemli neden;


IOS ve Android platformları için ayrı ayrı geliştirme gerekmediği için zaman ve maaliyeti yarı yarıya düşürür.
Yazılım geliştiricilerin ihtiyaç duyabileceği tüm özellikleri barındırır.
Her iki platform için ayrı ayrı özellikler ekleyebilmenizi sağlar.
İçinde barındırdığı hazır araçlar sayesinde kod tekrarını asgari seviyeye indirir.

4. Detaylı ve örnekler ile dolu birçok dökümantasyon

Yazılım geliştiricilerin en çok ihtiyaç duyduğu şey dokümantasyondur. Flutter.dev eğitim dökümanlarından yeni başlayan veya ileri düzey tüm bilgileri alabilirsiniz.

5. Hızla Büyüyen Geliştirici Topluluğu

Flutter ile geliştirme yapan büyük birçok topluluklar vardır. Takıldığınız yerde sorunlarınızı topluluklardan yardım alarak kolayca çözebilirsiniz.

6. Android Studio ve VS Code Desteği

Mobil geliştiricilerin kullandığı en popüler IDE ler olan Android Studio , VS Code ve daha birçok IDE ile kullanabilirsiniz. Tek yapmanız gereken IDE'lerin Flutter ve Dart eklentilerini indirmektir.

Sonuç Olarak

Mobil uygulama geliştirmek istiyorsanız veya yeni bir dil öğrenmek istiyorsanız Flutter en doğru seçim olacaktır. Kolay öğrenebilme, geniş topluluk desteği ve sağladığı bir çok avantaj sayesinde Flutter ile projelerinizi hızlıca uygulamaya dökebilirsiniz.
 
Son düzenleme:
  • Like
Tepkiler: Admin